logo GlobePlantCare voor meer plantgeluk
Logo Kitchenchef voor de eetbare tuin

GroenteplantenVrouw maakt groentesoep

Nieuw in het Kitchenchef assortiment zijn de groenteplanten. Kweek nu uw eigen tomaten, komkommers en paprika's vanuit een sterke plant. Niet moeilijk doen met zaadjes kiemen, overpotten en dergelijke, dat essentiële stukje van het kweken van vruchtgewassen hebben wij al voor u gedaan.

U zult versteld staan van de volle smaak van uw zelf gekweekte groentes.

Dit gedeelte van de site is momenteel nog onder constructie, onze excuses voor het ongemak...

  • Tips voor de opkweek van tomaten

Tomaten kun je zowel in een pot als in de volle grond langs een eenvoudig hekwerk zetten. Help de tomaten hier en daar wel een beetje door ze aan het hek vast te binden. Plant kleine struiktomaten 25 centimeter van elkaar, voor grotere tomaten geldt een afstand van vijftig centimeter. Zorg dat de tomaten in de volle zon staan en bemest ze regelmatig. Houd ze weg uit de regen. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter ze zijn bestand tegen tomatenziektes.

Als je een goede oogst wilt met rijke sappige tomaten, dan moet je je tomatenplant goed verzorgen. Klimtomaten moet je goed opbinden en je moet ze dieven. Bij dieven worden de okselscheuten (de dieven) regelmatig uitgebroken om de opwaartse groei van de tomatenplant te bevorderen. Anders krijg je een dichte en bossige plant met weinig en kleine vruchtjes. Klimtomaten moeten wekelijks gediefd worden, zeker als het warm weer is, want de tomatenplant maakt dan sneller okselscheuten aan. Ben je te laat met dieven, dan splitst de plant zich op en is het lastig te zien wat nou eigenlijk de okselscheuten zijn. Dieven doe je door de dief tussen duim en wijsvinger te nemen en hem zover naar links of rechts te buigen dat hij afscheurt. Gebruik nooit een mes, hiermee kunnen ziektes van plant op plant worden overgebracht.
Het is erg belangrijk om de tomatenplant veel water te geven (op de pot/grond). Hoe meer water hij krijgt, des te sappiger, rijper en voller de tomaten zullen worden. Op het moment dat de tomaten rood beginnen te verkleuren, moet je minder water gaan geven. Als je de watertoegift zou doorzetten, barst de tomaat en wordt hij absoluut smakeloos.

Als het tijd is om de tomaten te oogsten, draai je ze stuk voor stuk voorzichtig van hun steel.

  • Tips voor het opkweken van paprika's

Je kunt paprika's zowel in een pot als in de volle grond langs een eenvoudig hekwerk zetten
Zet de pot liefst in de buurt van een zonnige bakstenen muur op het zuiden: de stenen geven ‘s avonds nog aardig wat warmte af.
Verwijder altijd het eerste bloemetje dat aan de plant groeit, zo krijg je later een betere oogst.
Na vier tot zes weken moet je de grond elke week bemesten. Doe dat met vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten of meststoffen voor bloembakken en kuipplanten.

Paprika’s en pepers zijn plukrijp als je het vruchtvlees niet meer kunt induwen. Daarnaast moeten de paprika’s volledig geel, donkergroen, rood of oranje gekleurd zijn. Snijd een blokpaprika met een scherp mes af in de verdikking waarmee die aan de plant hangt. Puntpaprika’s en pepers hebben die verdikking niet en kunnen het best met behoud van een zo lang mogelijk steeltje worden afgesneden.

  • Tips voor het opkweken van Komkommers

Komkommers maken slappe ranken. Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven. De plant mag nu uitgroeien. Net als bij tomatenplanten ontstaan er in de bladoksels vaak nieuwe scheuten. Okselscheuten tot de plant één meter hoog is breek je weg, dieven wordt dit genoemd.

Span verticale draden en draai de lange ranken hier omheen. Zo krijgen de planten overal voldoende zon. Vanaf juli zie je de eerste grote gele bloemen verschijnen. Oogsten is makkelijk als je er goed bij kunt, top de komkommerplant als hij op reikhoogte is.

Om lekker sappige komkommers te maken heeft een plant veel water nodig. Op een zonnige dag verdampt een komkommerplant wel drie liter water. Geef ‘s morgens water, probeer de bladeren niet te raken. Waterdruppels werken als een vergrootglas op het zachte blad, met bruine vlekken tot gevolg. Let er ook op dat het water niet blijft staan aan de voet van de plant.

Laat een komkommer niet te groot worden, de smaak gaat dan achteruit, de ranken kunnen bezwijken onder het gewicht. Mini komkommers wegen niet zo veel, de plant kan een grote oogst wel aan.