logo GlobePlantCare voor meer plantgeluk
Logo Kitchenchef voor de eetbare tuin

Komkommer - MidiMidi Komkommer

De komkommer is een eenjarige vruchtgroente die behoort tot de familie van de meloen en de courgette. De komkommer groeit aan een klimplant met grote bladeren. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is. Al rijpend verkleurt de vrucht naar geelgroen. Deze sappige vriend is door zijn frisse smaak één van de meest populaire saladegroenten in ons land, maar je kunt er meer mee: ook stoven en bakken.

Recept - Tzatziki

Ingrediënten:Tzatziki
- 500ml Griekse volvette yoghurt (echt dikke yoghurt),
- 2 midi komkommers
- 2 a 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel dille (gedroogd)
- 1/2 citroen
- olijfolie
- peper en zout

Voorbereiding:
Was de midi komkommers, snijd de kontjes er af en rasp de midi komkommers (groffe reepjes) boven de zeef/fijne vergiet. Laat goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je het beste met een vork de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of de zeef aandrukken om het meeste vocht eruit te drukken.

Bereidingswijze:
Doe de yoghurt in een mengkom en knijp 2 a 3 teentjes knoflook boven de yoghurt uit. Voeg een eetlepel olijfolie toe. Strooi een eetlepel gedroogde dille uit over het mengsel. Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe. Met de peper mag je best royaal zijn, met de zout even oppassen.

Laat de Tzatziki minimaal een aantal uur opstijven in de koelkast. Hierdoor trekken ook de diverse smaken beter in de Tzatziki. Het beste kun je de tzatziki een avond van te voren maken.