logo GlobePlantCare voor meer plantgeluk
Logo Kitchenchef voor de eetbare tuin

Tomaat - RondFoto ronde Tomaat

De latijnse naam voor de tomaat is Solanum Lycopersicum of Lycopersicon esculentu. Tomaten bevatten het stofje lycopeen, een anti-oxidant die onze lichaamscellen kan beschermen tegen schade door rook, uitlaatgassen en zonlicht. De tomaat is zeer uitgebreid toepasbaar in verschillende recepten, maar ook als fris tussendoortje.

Recept - Oma's tomatensoep met ballen

Ingrediƫnten:
- 1 kg ronde tomatenTomatensoep
- 1 ui
- 2 wortelen
- 1 prei
- 250 gram gehakt
- 250 gram soepvlees
- peterselie
- 2 takjes thijm
- zout & peper
- 1 ei
- 1 beschuitje of paneermeel

Bereiding:
Snijd de tomaten licht in en dompel de tomaten even in kokend water. Het velletje laat nu makkelijk los. Snijd de tomaten in stukken. Pel de ui en snijd deze ook in stukken. Was de prei goed en snijd deze in ringen.
Vul de pan met 1 liter water. Zodra het water kookt, voeg het soepvlees toe. Schuim het een aantal malen goed af. Voeg alle groenten toe en de kruiden. Laat de soep nu voor een aantal uren heel rustig pruttelen.
Breng het gehakt op smaak met wat peper en zout, voeg het verkuimelde beschuitje of de paneermeel toe. Meng een eitje door het gehakt en draai er kleine balletjes van. Houd de balletjes apart, liefst gekoeld.
Oma zou nu, na twee tot drie uur koken, de tomatensoep zeven. In deze tijd is het ook goed mogelijk om de staafmixer erin te zetten of de soep (iets afgekoeld) te blenderen in de keukenmachine.
Voeg de gehaktballetjes toe en laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken.
Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.