logo GlobePlantCare voor meer plantgeluk
Logo Kitchenchef voor de eetbare tuin

SalviaGegrillde Kippenpootjes

Salvia Officinalis

Salvia wordt veelal gebruikt in de Mediterraanse keuken.
Salvia past uitstekend bij alle vlees- en gevogelte gerechten. Enkele blaadjes geeft al voldoende smaak aan uw gerechten.
Het is echter ook een waardevol hulpmiddel bij de vertering van vette gerechten.

De bloemen van Salvia zijn geschikt om in salades te versnipperen. Het blad is goed te combineren met andere sterke smaken. Het maken van salvia-azijn en salviaboter is zeker het proberen waard.

Recept - SaltimboccaSaltimbocca

Ingrediënten:
- 4 kalfslapjes, op kamertemperatuur (of kipfilets)
- 8 plakken Serranoham
- 4 blaadjes verse salie
- 2 eetlepels olijfolie
- 125 ml marsala (zoete dessertwijn, slijter)
- cocktailprikkers
- grote ovenschaal

Hoe maak je Saltimbocca?
Laat het kalfsvlees ca. 1 uur van tevoren op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175 °C.Bestrooi de kalfslappen of kipfilets met zout en peper, omwikkel elk lapje twee plakjes ham, leg er een blaadje salie op en zet vast met een prikker. Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de Saltimbocca 3-4 minuten op hoog vuur aan elke kant en laat ze 35 minuten op laag vuur stoven met de deksel op de pan. Leg ze daarna in een ingevette ovenschaal, giet de marsala bij het bakvet in de pan en roer dit goed los. Laat de marsala tot de helft inkoken en schenk de saus over de saltimbocca in de ovenschaal. Laat het geheel snel afkoelen en bewaar gekoeld tot gebruik.
Zet het vlees in het midden van de oven en verwarm het in 15-20 minuten. Lekker met (geroerbakte) spinazie.

Kipfilets:
Pas de tijden aan:
bak de kipfilets 2-3 minuten rondom aan,
laat ze 10-15 minuten stoven op laag vuur met de deksel op de pan en warm ze in 10-15 minuten weer op in een oven van 175 °C.

Tips