logo GlobePlantCare voor meer plantgeluk
Logo Kitchenchef voor de eetbare tuin

Tomaat - VleesVleestomaat

De vleestomaat heeft een doorsnede van circa 68 tot 102 millimeter en is daarmee de grootste tomatensoort. De vleestomaat verschilt van de standaard losse tomaat, omdat de vleestomaat vier tot zes segmenten/ kamers heeft in plaats van twee of drie. Hierdoor heeft de vleestomaat veel stevig vruchtvlees. Vleestomaten bevatten weinig pitjes. Door hun stevige structuur kunnen vleestomaten uitstekend worden gebruikt bij warme toepassingen.
De vleestomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. In het lichaam wordt bètacaroteen ook omgezet in vitamine A wat goed is voor het gezichtsvermogen en de weerstand. Ook bevat de tomaat veel voedingsvezels en relatief veel eiwit. Daarnaast bevat de tomaat kalium dat een rol speelt bij het behoud van een gezonde bloeddruk. En net als veel vruchtgroenten bevat de tomaat ook veel vocht en is het een goede dorstlesser.

ReceptGeroosterde vleestomaat

Ingrediënten:
- 4 vleestomaten
- 1 kropsla
- 500 g groene asperges
- 2 takjes tijm
- 3 el witte wijnazijn
- 7 el olijfolie
- ½ el honing
- ½ el mosterd
- zout en versgemalen peper
- 75 g zwarte olijven (zonder pit)
- 200 g verse zachte geitenkaas
- Evt stokbrood

Bereiding:
Halveer de vleestomaten. Neem de blaadjes van de kropsla, was de slablaadjes, verwijder de harde nerven en maak de slablaadjes droog. Verwijder ca. 2 cm van de onderzijde van de asperges en snijd de asperges doormidden (of in stukken van ca. 7 cm). Neem de blaadjes van de takjes tijm.
Roer in een kom de witte wijnazijn met 5 eetlepels olijfolie, honing, mosterd, zout en peper tot een dressing.
Kook de asperges in ca. 6 minuten in een pan met ruim kokend water en zout beetgaar. Laat de asperges in een vergiet onder koud stromend water afkoelen. Verhit intussen de grillpan voor, bestrijk het snijvlak van de tomaten met de overige olie en grill de tomaten in 3-5 minuten op het snijvlak goudbruin. Bestrooi de gegrilde tomaten met tijmblaadjes, zout en peper.
Verdeel de sla, asperges, olijven en gegrilde tomaten over 4 borden.
Sprenkel de dressing over de salade en verkruimel de geitenkaas erover.
Lekker met stokbrood.